Nieuws

Reid Prijs voor ondertitelaar Frank Baurdoux

29 maart 2018

Op 18 maart werd in Vondel CS de Reid Ondertitelprijs uitgereikt, de prijs van de Sectie Ondertitelaars van de Auteursbond. Aan de prijs is een bedrag van €1.500 verbonden, De winnaar was Frank Baurdoux.

“Na een paar eerdere nominaties viel ik dit jaar dan toch in de prijzen,” reageerde de winnaar opgetogen. “Het geld is natuurlijk leuk, maar het is ook altijd fijn als collega’s je werk weten te waarderen. Ondanks alle tarief-perikelen hoop ik dan ook dat ik dit werk nog lang kan blijven doen. Dit was in elk geval een opsteker.”

De opzet was deze keer ietwat gewijzigd. Dit jaar mochten leden van de sectie Ondertitelaars een en hetzelfde fragment ondertitelen, waarna de jury de in vertaalkundig en technisch opzicht beste inzending aanwezen. Het ging om de eerste scène uit de speelfilm Lean On Pete, die pas in mei in de Nederlandse bioscopen verschijnt en dus nog niet eerder was ondertiteld.

Omdat de inzendingen waren geanonimiseerd, was de naam van de winnaar voor iedereen, inclusief de jury, een verrassing. De jury prees Franks inzending die zich kenmerkte door een spotting die soepel meeloopt met het origineel in plaats van dat hij de scène voor de kijker doet haperen, een toon die nergens schuurt maar precies de sfeer van het fragment treft, en vooral net die losheid en souplesse heeft die de ondertitels spreektalig Nederlands maken, in het juiste register, zonder dat daarbij door te schieten in idiomatischer bewoordingen dan het origineel.

De jury dit jaar bestond uit Jan Donkers (radiomaker en journalist), Nicolette Hoekmeijer (oud-ondertitelaar) en Helene Reid (semi-gepensioneerd ondertitelaar en initiator van de Ondertitelprijs).